maandag 25 juli 2011

Pruimenconfituur

Mmm ... blijkbaar hebben we heel veel pruimen, moeten we er nog iets anders mee doen dat ze op te eten en te verwerken in cake. Dus maken we pruimenconfituur.

Ingrediënten
  • 1 kg pruimen
  • 60% suiker van het gewicht van de pruimenmoes (gewone witte suiker*)
Doen
  • Was de pruimen.
  • Doe ze in een ruime pot samen met een klein beetje water.
  • Zet de pot op een laag vuurtje tot alles platgekookt is.
  • Haal het mengsel door een zeef zodat de pitten en de pellen uit het mengsel gehaald kunnen worden.

  • Weeg de pruimenmoes.
  • Bereken hoeveel 60% van het gewicht van de pruimenmoes is.
  • Voeg de suiker bij de pruimenmoes en laat op een laag vuurtje inkoken tot de confituur klaar is**.
  • Steriliseer een aantal confituurpotten.
  • Vul ze met de confituur, sluit ze goed af (hoor de klik), draai ze om*** en laat ze afkoelen.
  • Plak een mooi etiketje**** met de naam & datum op de potjes.

* Pruimen bevatten veel pectine en daarom kan je gewone suiker gebruiken.
** Wanneer is de confituur klaar? Zet een bordje in de koelkast. Doe na enige tijd wat confituur op het bordje en plaats dit 1 minuutje in de koelkast. Wanneer de confituur afgekoeld is, kan je zien of deze de gewenste "dikte" heeft.
*** Draai een confituurpot om en laat afkoelen = luchtledig maken
**** Ik maak mijn etiketjes gewoon met papier en plakband, want dat krijg je er vooral makkelijk terug af.




Meer?
Tip
  • Beter tien keer twee potjes maken dan een keer twintig potjes, want ...
    • In het begin kan het wel eens mislukken
    • Zo krijg je een grotere variatie van confituren
  • Probeer eens fruit te mengen.
    • Zo deed ik bij de paarse pruimen wat appel
    • En volgend jaar ga ik meer combinaties proberen te maken

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen